Er hangt een beschermende geur in de lucht…

“Natuurlijke geuren beschermen je. Hoe lees je hier”

Je kunt ze overal in onze omgeving vinden: bacteriën, schimmels, virussen enz. Vooral in de zorg, met veelal kwetsbare mensen kunnen daardoor infecties optreden. Als de gebruikelijke hygiënestrategieën tegen de deels multiresistente bacteriën niet meer succesvol blijken te zijn, kan het gebruik van etherische oliën (of essentiële oliën) besmetting met de ziekmakende micro-organismen beteugelen, zo blijkt uit een Italiaanse studie1).

Onderzoek in een Italiaans ziekenhuis

In laboratoriumtests is het antibacteriële effect van essentiële plantaardige oliën nl. al veel vaker bewezen. In een Italiaans ziekenhuis bestaande uit twee gelijkwaardige verdiepingen werd onlangs onderzocht of etherische olie (ook wel natuurlijke geurolie of essentiële oliën) in de omgevingslucht de verontreiniging met bacteriën en schimmels op de oppervlakken van tafels, kasten en leuningen kan tegengaan. Daarmee het  bijbehorende infectierisico verminderend.

Gedurende een periode van maar liefst 5 maanden werd de gebruikelijke schoonmaak op één verdieping uitgevoerd met conventionele reinigings- en desinfectiemiddelen. Op de andere verdieping werd daarnaast ook een geuroliemengsel van lavendel, cajeput, Siberische spar, mirte en citroengeranium in de lucht verspreid. Voor dit doel werd de geurolie elke nacht gedurende 8 uur verdampt met de deuren gesloten in twee van de acht kamers met behulp van een AROTEC Clean Air professionele geurverstuiver. Gedurende de dag echter werden de deuren van alle kamers naar de gemeenschappelijke gang geopend om lucht door de hal en de andere kamers te laten circuleren.

Er hangt een beschermende geur in de lucht... 2 | Natural Mood Makers

Natuurlijke geur oliën

‘Geurige metgezellen voor gezondheid en welzijn’

Bij het begin van dit onderzoek en daarna met tussenpozen van 30 dagen werden leuningen, kastjes en andere huisraad onderzocht op de aanwezigheid van de volgende micro-organismen: Enter coccus facialis, Escherichia coli, Proteus vulgaris, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, Candida albicans en Asidapergomyces en Asperperillomyces cerevisiae. In dezelfde periode werden het aantal medicijnrecepten voor infecties voor de 32 opgenomen patiënten in de kamers én de duur van de medicatie-inname uitgebreid gedocumenteerd.

In vergelijking met de kamers, die alleen met de conventionele middelen werden gereinigd, veroorzaakte de extra verneveling van het aromatische oliemengsel een significante vermindering van de bacteriehoeveelheid van tafel- (> 90%) en kastoppervlakken (> 75%) in vergelijking met de toestand van vóór de behandelingsfase. In de laatste 30 dagen van deze studie, waarin de behandeling met de geurolie weer was stopgezet, steeg het aantal bacteriën opnieuw tot op het niveau aan het begin van de studie. Ook op de meeste vervuilde tafeloppervlakken leidde aromatherapie, zoals verwacht, tot volledige steriliteit in de vier maanden van de behandeling.

Er waren overigens geen significante veranderingen in bacteriële besmettingen op de leuningen in de gangen. De medicatievoorschriften, voornamelijk voor infecties en ademhalingsproblemen, en de duur van de vereiste innametijd waren 80% en 86% lager bij de patiënten die blootgesteld werden aan de etherische olie dan in de controlegroep. Bijwerkingen, zoals allergische reacties op de aromatische olie, kwamen bij geen van de patiënten voor.

Tips:

Meer artikelen en video’s (Duitstalig) over het onderwerp aromatische oliën / aromatherapie zijn hier te vinden. Vraag hier aan onze nieuwe brochure die geheel gewijd is aan de eliminerende werking van etherische geurolie op virussen, bacteriën en schimmels.

Beoordeling van dit artikel:

De verspreiding van essentiële plantaardige oliën met een antibacterieel effect is een effectieve aanvulling op conventionele sanitaire voorzieningen in ziekenhuizen en zorginstellingen. Zoals de onderzoeksresultaten aantonen zou het echter ook nodig zijn om gangen en mogelijk trappenhuizen met de aromatische olie te behandelen of om voor voldoende luchtcirculatie en dus verdeling van de fijne oliedruppeltjes in deze gebieden te zorgen.

De vermindering van het aantal bacteriën op alle horizontale oppervlakken zoals tafels, zitvlakken van stoelen, vensterbanken enz. zal waarschijnlijk bijzonder effectief zijn, omdat de oliedruppeltjes daar beter kunnen worden afgezet dan op verticale oppervlakken.

Ondanks de positieve resultaten in de huidige studie, is voorzichtigheid geboden bij het gebruik van aromatische oliën met betrekking tot mogelijke ongewenste reacties. Vooral oliën met een laag allergeen potentieel moeten op een goed gedoseerde manier worden ingezet. Een ander aspect is het effect van aromatische oliën op de psyche van patiënten en ziekenhuispersoneel. Ook hier is het van belang een professionele keuze te maken uit de aantoonbaar antibacteriële en -virale aroma-essences.

Dit artikel is een vrije vertaling van het originele Duitstalige artikel: ‘’Es liegt was in der Luft … ein schutzbringender Duft’’ dat Petra Koczy, Bioloog op 28 juni 2016 publiceerde op de website van KVC Verlag, Duitsland

Literatuur:

1) Gelmini F, Belotti L, Vecchi S, Testa C, Beretta G. Air dispersed essential oils combined with standard sanitization procedures for environmental microbiota control in nosocomial hospitalization rooms. Compl Ther Med 2016; 25: 113-119.

Wil jij ook weten wat het effect is van natuurlijke geuren in jouw zorgvoorziening? Vraag dan een gratis proefplaatsing aan. Of download hier alvast het whitepaper voor de zorg dat wij voor je hebben samengesteld.

Foto: Alexander Baths, Fotolla.